Campagne: Blijf je stil of praat je erover?

Geplaatst op: 18-09-2020

Eén op de acht sporters heeft te maken met seksuele intimidatie, misbruik, of andere vormen van onaanvaardbaar gedrag. Dat kan absoluut niet. De campagne ‘Blijf je stil of praat je erover?’ moedigt mensen aan om de stilte te doorbreken.  

De Vechtsportautoriteit en alle aangesloten bonden willen er alles aan doen om te zorgen dat sport veilig is. De vechtsportsector werkt hierbij samen met het Centrum Veilige Sport Nederland. De VA heeft in samenwerking met sportkoepel NOC*NSF een eerste groep van zestien Vertrouwenscontactpersonen laten opleiden. Dit najaar wordt een tweede groep mensen opgeleid voor deze functie.

Het is belangrijk dat er aanspreekpunten zijn voor mensen die te maken hebben met grensoverschrijdend gedrag. Maar die werken alleen als mensen ook weten dat die aanspreekpunten bestaan. Dat er mensen zijn waar zij hun verhaal kwijt kunnen, en die hun kunnen wijzen naar de juiste hulp. Daarom heeft het Centrum Veilige Sport de campagne ‘Blijf je stil of praat je erover?’ ontwikkeld. Met behulp van video’s, posters en advertenties worden mensen aangemoedigd om de stilte te doorbreken.

Het campagnemateriaal staat hier. Bonden, sportscholen en andere betrokkenen worden aangemoedigd om het op hun eigen site en via sociale media te verspreiden.

De VA moedigt ook iedereen in de vechtsport aan om een banner op de eigen site te plaatsen die verwijst naar de pagina over vertrouwenskwesties op de website van de Vechtsportautoriteit:

Heb je zelf te maken met grensoverschrijdend gedrag? Of zit je ergens mee waarvan je niet zeker weet over het door de beugel kan? Neem dan contact op met het Centrum Veilige Sport, met de Vertrouwenscontactpersonen van de vechtsportsector, of chat met Fier.

Onderzoek onder vechtsportschoolhouders: laat je horen

geplaatst op 02-04-2021

Het Mulier Instituut onderzoekt de gevolgen van de coronacrisis voor de sport.

Voortaan eenmalige vechtersbijdrage bij inschrijving Fightpassport

geplaatst op 01-04-2021

Registratie van een nieuwe vechter in het Fightpassport kost voortaan eenmalig tien euro.