Akkoord over structurele dopingcontrole vechtsport

Geplaatst op: 03-12-2020

Er gaat structureel op doping gecontroleerd worden in het kickboksen, thaiboksen en mixed martial arts (mma) in Nederland. Hierover hebben de Nederlandse Vechtsportautoriteit (VA) en de Dopingautoriteit een akkoord bereikt. Tot nu toe vonden dopingcontroles slechts incidenteel plaats in de vechtsport, als gevolg van de versnipperde organisatie.

“Dit is een belangrijke stap in de professionalisering van de vechtsport,” stelt VA-directeur Farid Gamei. “Onze sporten worden door ruim een half miljoen mensen beoefend in Nederland. In een normaal jaar vinden er 7.000 wedstrijden plaats. Meer dan de helft van de wedstrijdsporters is minderjarig, dat maakt het extra belangrijk om een cleane sportcultuur te hebben. Wij zijn heel blij met deze ontwikkeling, die past in onze opdracht om de sporten schoner, gezonder en beter georganiseerd te maken.”

Voorzitter Herman Ram van de Dopingautoriteit onderschrijft het belang van deze stap. “Sporten die in de Olympische organisatiestructuur vallen, hebben automatisch te maken met dopingcontroles. Omdat deze vechtsporten daar niet binnen vallen, moesten promotors en kleine bonden dat zelf organiseren, en dat bleek vrijwel ondoenlijk. Nu er met de Nederlandse Vechtsportautoriteit meer structuur in de Nederlandse vechtsportwereld is gekomen, is het mogelijk geworden om een samenwerking te sluiten met de Dopingautoriteit.”

In de eerste maanden van 2021 lanceren de Vechtsportautoriteit en de Dopingautoriteit een uitgebreide voorlichtingscampagne, om de wedstrijdsporters goed voor te bereiden op de dopingcontroles. Wedstrijdvechters en hun begeleiders zullen uitvoerig worden geïnformeerd over, onder meer, wat is toegestaan en wat is verboden, waar ze op moeten letten bij het gebruik van voedingssupplementen en geneesmiddelen, hoe medische dispensaties werken, hoe de dopingcontroles zullen worden uitgevoerd en wat de rechten en plichten van alle betrokkenen zijn. Voor de vechtsporten gaan exact dezelfde regels gelden als voor alle andere sporten. Het Instituut Sportrechtspraak (ISR) gaat als onafhankelijk orgaan eventuele tuchtprocedures afhandelen.

Alle in Nederland actieve bonden en promotors committeren zich aan het dopingprogramma via hun convenant met de Nederlandse Vechtsportautoriteit. Zonder deze convenanten is het niet mogelijk om in Nederland officiële wedstrijden te organiseren.

Na de bekendmaking volgden positieve reacties vanuit de vechtsport. Glory-kampioen Rico Verhoeven reageerde tegenover De Telegraaf: "Dit is zo ontzettend belangrijk voor onze sport. We maken het nu veiliger en professioneler. De enige reden waarom je dit niet zou willen, is als je wat te verbergen hebt. Als je je sport professioneel wil maken, en dat willen we met kickboksen, dan is dit de manier."

Onderzoek onder vechtsportschoolhouders: laat je horen

geplaatst op 02-04-2021

Het Mulier Instituut onderzoekt de gevolgen van de coronacrisis voor de sport.

Voortaan eenmalige vechtersbijdrage bij inschrijving Fightpassport

geplaatst op 01-04-2021

Registratie van een nieuwe vechter in het Fightpassport kost voortaan eenmalig tien euro.