Advies VA aan bonden: schorsing Lazaar niet langer overnemen

geplaatst op: 23-03-2020

De maximumschorsing voor dopingovertredingen is vorig jaar bijgesteld van vier naar twee jaar voor sporten die niet bij de World Anti Doping Agency (WADA) zijn aangesloten. Om rechtsongelijkheid te voorkomen adviseert de Vechtsportautoriteit de bij haar aangesloten bonden om de lopende schorsing van kickbokser Ismael Lazaar bij Glory niet langer over te nemen.

Ismael Lazaar testte in 2017 bij een evenement van Glory positief op doping. Bij uitspraak van het Instituut Sportrechtspraak werd hij voor vier jaar uitgesloten. Dit was destijds de maximumschorsing die op de dopingovertreding stond. De afspraak tussen de vechtsportbonden is dat zij elkaars schorsingen overnemen. Gevolg is dat de sporter daadwerkelijk in de betreffende periode aan de kant staat.

Inmiddels is de maximumstraf voor de dopingovertreding aangepast voor niet bij de WADA aangesloten sporten: van vier jaar naar twee jaar. De schorsing van Lazaar duurt al langer dan twee jaar. Om rechtsongelijkheid te voorkomen ziet de Vechtsportautoriteit vanaf heden geen bezwaar tegen deelname van Lazaar aan wedstrijden van andere organisaties dan Glory. (De VA heeft geen bevoegdheid om de schorsing van Lazaar bij Glory zelf ongedaan te maken.)

Nadere toelichting:

Op 20 mei 2017 organiseerde Glory Sports International (Glory) een kickboksgala in Den Bosch. Dit was het eerste evenement van Glory waarbij onder verantwoordelijkheid van de Dopingautoriteit dopingcontroles plaatsvonden. De heer Ismael Lazaar was kort voor dit evenement benaderd om een partij voor Glory te kickboksen en testte daarbij positief op doping.

De heer Lazaar werd op 24 juli 2017 (voorlopig) geschorst door Glory. De heer Lazaar is vervolgens bij uitspraak van het Instituut Sportrechtspraak (ISR) op 29 juni 2018 in hoger beroep voor 4 jaar geschorst (‘uitgesloten’). Dit was destijds de maximumschorsing die op de overtreding stond.

De Vechtsportautoriteit heeft per 1 januari 2018 met alle bij haar aangesloten bonden afgesproken dat tuchtrechtelijke sancties opgelegd aan een vechter door alle bonden worden gerespecteerd. Zodoende was de heer Lazaar feitelijk ook uitgesloten van deelname aan wedstrijden van andere organisaties en bonden dan Glory.

Inmiddels is de maximumstraf voor deze overtreding verlaagd naar twee jaar in het “Nationaal Dopingreglement niet WADA [World Anti Doping Agency] gebonden sporten”. Op basis van dit nieuwe reglement zijn afgelopen jaar ook andere bij Glory vechtende kickboksers bestraft (bij wege van schikking).

Aangezien de heer Lazaar op basis van het nieuwe reglement maximaal slechts twee jaar schorsing zou kunnen krijgen en hij al meer dan twee jaar is geschorst, heeft hij een verzoek tot herziening aangevraagd bij het ISR. Helaas is dit verzoek afgewezen omdat het ISR van mening is dat er slechts een herziening kan volgen wanneer een verbod is gewijzigd of opgeheven (art. 54 van het Nationaal Dopingreglement Instituut Sportrechtspraak 2015). De hiervoor beschreven wijziging van de sanctionering zou geen wijziging van een verbod zijn, volgens het ISR.

Hiermee is de zeer onbillijke situatie ontstaan dat de heer Lazaar een langere schorsing zou moeten uitzitten dan op basis van het huidige reglement zou kunnen worden opgelegd. Om deze reden geeft de Vechtsportautoriteit alle bonden toestemming de nog voortdurende Glory-schorsing van de heer Lazaar niet (meer) over te nemen. Dit betekent concreet dat de Vechtsportautoriteit geen bezwaar heeft indien de heer Lazaar deelneemt aan wedstrijden voor zover deze niet door Glory worden georganiseerd.

Overigens heeft de Vechtsportautoriteit het ISR ook gevraagd de herzieningsgronden aan te passen opdat alsnog recht kan worden gedaan aan de situatie van de heer Lazaar.

Nieuwe maatregelen ter bestrijding corona raken ook vechtsport

geplaatst op 28-09-2020

In reactie op het opleven van het coronavirus heeft de regering nieuwe maatregelen aangekondigd die ook de vechtsport raken.

Campagne: Blijf je stil of praat je erover?

geplaatst op 18-09-2020

Eén op de acht sporters heeft te maken met seksuele intimidatie of andere vormen van onaanvaardbaar gedrag. Dat kan absoluut niet.